Izjava o spletišču    //    Hišni red    //    Šolski red    //    Vzgojni načrt    //    ARHIV

Osnovna šola Grm

Novo mesto

projekti

Pešbus

 

Projekt Pešbus nadaljujemo v šolskem letu 2018/2019, od 17. 9. 2018 do 28. 9. 2018, potem pa še dalje po dogovoru in glede na vremenske razmere. Projekt poteka v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto (MONM), z Inštitutom za politiko prostora (IPOP) ter z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM). Vanj so vključene OŠ Center, OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1.- 5. razreda bodo hodili peš v šolo v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se bodo družili z vrstniki, ves čas bodo v spremstvu odrasle osebe, ki jih bo učila o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Spremljevalci bodo prostovoljci iz DRPD NM, starši, stari starši, polnoletni bratje in sestre in upokojenci. Vse vas vabimo k sodelovanju kot spremljevalce.

Prijavite se preko prijavnice, ki jo dobite na spletni strani, po easistentu, v mapi pri dežurni mizi na razredni stopnji.

Vodja projekta: Marjeta Ferkolj Smolič

 

Prijavnica

O projektu

 

 

 

 

 

 

 

Aktivna pot v šolo

 

Aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju.

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku.

 

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je na primer znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas imenovali pešbus.  Pri nas leta 2016 v okviru projekta Zdrav šolar Pešbus potekal na treh slovenskih šolah v Ljubljani in Novi Gorici  in požel veliko odobravanja tako med otroki kot starši.

 

Več o programu Zdrav šolar in akciji Pešbus si lahko preberete na spletni strani http://zdravsolar.si, z vprašanji pa se lahko obrnete na koordinatorico projekta na OŠ Grm Marjeto Ferkolj Smolič (041 502 547, marjeta.ferkolj.smolic@gmail.com ).  

 

 

Utrinki iz šol. l. 2016/17

Mestna občina Novo mesto - novice o Pešbusu

Vaš kanal - Novice 18. 5. 2017

 

                             

Avtorske pravice © 2008-2018 Osnovna šola Grm, Novo mesto. Obvestilo o piškotkih. Avtorji.